Napisy na obróconej mapie ...

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo v.8.0

Napisy na obróconej mapie ...

Postprzez Zibi123 » Wt, 13 lip 2010, 11:38

Proszę o dokonanie poprawki w zakresie umieszczania napisów na obróconej mapie. Umieszczanie napisów (Wyrównanie do linii) na mapie, której kąt obrotu jest inny niż 0 powoduje umieszczenie napisu nie pod zadanym wektorem (prawdopodobnie napis jest umieszczany pod kątem 0 ponieważ po powrocie do mapy pod kątem 0 napis jest równoległy do ramki). Aby napis umieścić pod zadanym wektorem (niezależnie jaki wektor podamy) należy po umieszczeniu go na mapie obrócić "ręcznie".

Pozdrawiam
Zibi
Zibi123
____
____

Re: Napisy na obróconej mapie ...

Postprzez lysy » Śr, 14 lip 2010, 12:11

Witam

1) Czy napis po wstawieniu pojawia się pod zadanym wektorem?
2) Czy po odświeżeniu przesuwa lub obraca się?
3) Czy po zmianie kąta obrotu mapy obraca się wraz z treścią mapy czy pozostaje z poprzednim kierunkiem?

Z tego jak powinno to działać ( i działa na najnowszej wersji programu przynajmniej u Mnie)
to
1) tak
2) nie
3) obraca się jezeli podczas wstawiania w opcji "Kąt względem" było wybrane "siatki"
nie obraca jezeli podczas wstawiania w opcji "Kąt względem" było wybrane "ramki"

Pozdrawiam
Łysy
lysy
__
__

Postprzez MarekOtt » Cz, 15 lip 2010, 08:57

Takze potwierdzam wystepowanie porblemu jaki opisał Zibi.

Dodatkowo przy drukowaniu mapy z formularza, gdzie mapa jest skręcona o kąt np.15 stopni problem także występuje.
MarekOtt
___
___

Postprzez spider » Cz, 15 lip 2010, 09:58

Witam
Czy w opcjach-parametry programu-zakładka mapa jest włączona opcja "obracaj wszystkie napisy" ?
Jeżeli ta opcja nie jest włączona to po obrocie napisy, które maja atrybut " do ramki " nie będa obracane (ponieważ są stałe względem ramki)
-Wszystko jest trudne zanim stanie się zrozumiałe-
-Książeczka kiedyś, dziś internet jest źródłem wiedzy-
spider
Team
Team

Postprzez Zibi123 » Cz, 15 lip 2010, 12:59

Owszem opscja "obracaj wszystkie napisy" jest włączona. Tylko zastanawia mnie jedno, a mianowicie to, że skoro podaję wektor pod jakim ma być umieszczony dany napis to niezależnie od tego czy mapa jest skręcona czy nie to dany napis powinien być umieszczony pod tym a nie innym wektorem. Opcja działa prawidłowo tylko przy założeniu, że mapa posiada kąt obrotu 0. Natomiast niezależnie od tego czy jest wybrana opcja dla umieszczenia napisów "Kąt -> Wyrównanie do linii -> Kąt względem siatki lub ramki" to dla mapy obróconej (kąt <> 0) wszystkie napisy umieszczane są pod kątem 0 w stosunku do mapy nie obróconej. Po "skręceniu" mapy do kąta 0 wszystkie napisy (te umieszczane przy skręconej mapie dla kąta <> 0) są pod kątem również 0 czyli do północy. Odświeżanie nic nie daje.

A co do uwag Łysego to wszystko jest OK przy edycji mapy dla kąta obrotu 0. Niech Łysy spróbuje najpierw obrócić mapę o np. kąt 45 st. a następnie umieści napis pod zadanym wektorem (np. w stosunku do linii umieszczonej na mapie pod dowolnym kątem.

Pozdrawiam
Zibi
Zibi123
____
____

Postprzez lysy » Cz, 15 lip 2010, 13:21

Witam

Wiem już kiedy wystepuje błąd i jest to przy włączonej opcji obracaj wszystkie napisy wtedy owszem po wybranu kierunku wstawienia napisu jest on dodatkowo obracany o -kąt skrętu mapy
Postaramy się w najbliższym czasie to poprawić.

Pozdrawiam
Łysy
lysy
__
__

Postprzez spider » Pt, 16 lip 2010, 12:03

Witam
Proszę sprawdzić;powinno już już być ok.
cgeo8.exe
spider
Team
Team

Postprzez Zibi123 » Wt, 27 lip 2010, 20:05

Do Spider`a.
Tak na zaś to wolałbym mieć taki plik exe w postaci aktualizacji. Jeśli coś działało źle, a przy instalacji tego liku pokazuje mi się, że plik zastępujący ma mniejszy rozmiar od pliku zastępowanego, to powiem szczerze, że mam mieszane uczucia ... Niby wszystko działa OK, ale tak sobie siedzę i myślę: skoro po poprawce mam plik mniejszy od tego który miałem, to ... chyba tam czegoś musi brakować? :?: I tak siedzę i myślę co teraz przestanie mi działać... :shock:

Pozdrawiam
Zibi
Zibi123
____
____

Postprzez spider » Śr, 28 lip 2010, 09:03

Niee to tak nie działa! :). Plik w teście to prawie jak aktualizacja. (taka aktualizacja testowa). Przy najbliższej aktualizacji znajdzie się on w tej aktualizacji (wzbogacony jeszcze o inne poprawki aktualizacyjne). Każda nowa aktualizacja oczywiście zawiera wcześniejsze aktualizacje, no i rozmiar nie ma tu nic do rzeczy...więcej nie znaczy lepiej ;)
spider
Team
Team

Postprzez Zibi123 » Śr, 28 lip 2010, 12:01

Wracam do tematu mapy skręconej. Tym razem wydruku a raczej eksportu do pliku rastrowego. Proszę o podpowiedź dlaczego przy skręconej mapie jeśli zakres eksportu przyjmę poprzez przyciśnięcie opcji "Ustaw zakres równy aktulanemu widokowi w oknie mapy" eksport rastra wychodzi "prawidłowo" tj. raster zostaje skręcony zgodnie z rysunkiem na ekranie, natomiast kiedy sam podaję współrzędne zakresu eksport wychodzi w kosmos. Jakie powinny to być współrzędne? (przy mapie skręconej). Czy można by było dorobić coś takiego przy eksporcie do pliku rastrowego jak to jest przy wydruku tj. "Obszar ograniczony zaznaczonym obiektem, a jeszcze lepiej aby zakres eksportu podawać "graficznie na ekranie" tzn. aby można było podawać format wydruku i kąt obrotu obszaru jaki ma być eksportowany (drukowany).
I jeszcze jedno. Czy dało by się coś takiego zrobić z tekstem RTF aby była możliwość "zrzucenia" go na warstwę a następnie by była możliwość edycji poszczególnych zdań lub wyrazów przez edytor tekstu C-GEO :?: .

Pozdrawiam
Zibi
Ostatnio edytowano Wt, 3 sie 2010, 11:58 przez Zibi123, łącznie edytowano 2 razy
Zibi123
____
____

Postprzez Zibi123 » Wt, 3 sie 2010, 11:56

Hello - jest tam kto? Chyba wakacje w pełni 8) . Czy ktoś odpowie mi na ten post? Chodzi mi o coś takiego jak to jest np. w EW-MAPIE. Na ekranie pojawiał by się format arkusza (zadeklarowany wcześniej - przy wydruku całości, lub przy wybranym obszarze) i można by było go ustawić (obrócić również dla mapy obróconej). Było by to udogodnienie dla wydruków mapy jednostkowej w "pasie".

Pozdrawiam
Zibi
Zibi123
____
____

Postprzez Jurek B. » Śr, 4 sie 2010, 08:37

Witam
Będziemy starać się opracować taką funkcjonalność wyboru obszaru do eksportu jak Pan opisał - nie podam jednak teraz dokładniejszych terminów udostępnienia - opracowujemy teraz dwie inne istotne funkcje dotyczące mapy i one nas trochę blokują obecnie.
Pozdrawiam Jurek B.
Jurek B.
Team
Team

Powrót do C-Geo problemy, porady v.8.0